Cara Memfailkan Cukai Pendapatan Individu 2021

Thiva Selvarajoo

Thiva Selvarajoo

Last updated 25 March, 2022

Proses memfailkan cukai pendapatan akan menjadi mudah sekiranya anda faham mengenai langkah-langkah yang perlu diambil untuk memfailkannya. Ramai yang keliru tentang jenis borang, pengecualian dan peraturan yang berbeza berkenaan cukai, jadi jom kita fahami dan praktikkan cara memfailkan cukai pendapatan individu.

Cara Memfailkan Cukai Pendapatan Individu

Dapatkan nombor cukai pendapatan melalui eDaftar

Jika ini kali pertama anda memfailkan penyata cukai, anda perlu mendaftar dengan LHDN terlebih dahulu. Jika anda bercadang untuk melakukan ini secara manual, anda boleh lawati cawangan LHDN dan pegawai bertugas akan membimbing anda dengan sewajarnya. Ikuti langkah di bawah sekiranya anda ingin memfailkan cukai secara dalam talian.

Langkah 1: Lawati pautan e-Daftar ini dan isi semua informasi yang diperlukan. Jika anda terlupa atau tidak pasti, klik pada bahagian 'Semak No. Cukai Pendapatan Anda Terlebih Dahulu' untuk memastikan anda belum pernah mendaftar sebelum ini.

guide-income-tax-2022-02

Langkah 2: Semak semula semua maklumat yang telah diisi dan klik 'Hantar'.

Nota: Sila lampirkan dokumen yang diperlukan seperti salinan MyKad dalam tempoh 14 hari dari permohonan. Selepas 14 hari, anda perlu membuat permohonan yang baharu.

Langkah 3: Anda kemudian akan melihat halaman dengan nombor rujukan cukai dan cawangan LHDN. Pastikan anda simpan informasi tersebut. Mesej yang menyatakan bahawa permohonan anda telah diterima akan dipaparkan. Anda akan menerima e-mel pengesahan berdaftar dan nombor cukai daripada LHDN.

Setelah selesai proses mendaftar dengan LHDN, kini anda perlukan PIN.

Dapatkan PIN daripada LHDN

Anda boleh mendapatkan PIN di cawangan LHDN atau secara dalam talian. Jika anda ingin mendapatkannya secara dalam talian, layari laman web LHDN Maklum Balas Pelanggan

Langkah 1: Klik pada ‘Permohonan’

Langkah 2: Klik pada 'Permohonan Nombor PIN e-Filing' di sebelah kiri, dan kemudian klik pada 'Borang CP55D'

Langkah 3: Muat turun salinan borang dan isikan butiran anda

Langkah 4: Kembali ke halaman sebelumnya dan klik pada 'Seterusnya'.

Langkah 5: Isi butiran yang diperlukan dan lampirkan Borang CP55D anda. Klik ‘Hantar' apabila selesai. Anda akan menerima PIN daripada LHDN dalam masa seminggu.

Log masuk ezHasil anda

Sistem e-Filing boleh diakses di portal rasmi ezHasil. Klik di sini untuk mula.

Nota: Sediakan borang EA anda. Borang EA akan disediakan oleh majikan dan ia mengandungi butiran tentang jumlah pendapatan yang anda perlu isytiharkan sebagai pekerja. Setiap syarikat akan mengeluarkan borang EA yang berasingan, jadi jika anda telah bekerja untuk lebih daripada satu syarikat dalam satu tahun, anda perlu mempunyai borang EA untuk setiap syarikat tersebut. Kami akan menunjukkan kepada anda cara mengisi borang cukai jika anda mempunyai lebih daripada satu borang EA menerusi panduan ini.

Langkah 1: Untuk pengguna ezHasil kali pertama, anda perlu klik pada 'Login Kali Pertama'

Langkah 2: Masukkan PIN daripada LHDN dan nombor kad pengenalan

Anda kemudiannya perlu mengisi borang ringkas dengan butiran anda dan kata laluan baharu. Semak semula maklumat anda dan klik 'Hantar'. Kembali ke halaman masuk ezHasil untuk mula memfailkan penyata cukai anda.

Nota: Semasa anda log masuk, pastikan frasa keselamatan anda betul.

Isytiharkan cukai anda menggunakan ezHasil

Langkah 1: Setelah log masuk, klik pada 'e-Borang' di bawah 'e-Filing'.

Langkah 2: Di bawah ‘e-BE’, pilih Tahun Taksiran

Langkah 3: Sahkan butiran anda pada halaman seterusnya dan klik 'Seterusnya'.

Langkah 4: Sahkan butiran anda yang lain dan lengkapkan mana-mana yang berkenaan dengan anda.
Jika anda tidak menjual sebarang hartanah pada tahun 2021, pilih ‘tidak’ di bawah ‘Melupuskan aset di bawah Akta Cukai Keuntungan Harta Tanah 1976’. Sekiranya ada menjual hartanah, pilih ‘Ya’ , kemudian pilih jawapan yang berkaitan di bahagian ‘Melaporkan pelupusan tersebut kepada LHDNM’ .
Pada bahagian berikutnya, anda boleh mengisytiharkan sebarang insentif istimewa yang telah diterima. Contohnya: hadiah wang yang dimenangi sebagai atlet profesional, pencen diberikan kepada hakim, atau insentif yang diberikan kepada juruterbang/krew kabin Malaysia Airlines.

Anda boleh melihat senarai penuh di sini.

Langkah 5: Anda boleh mengisytiharkan semua pendapatan yang anda perolehi pada tahun sebelumnya pada bahagian ini. Sekiranya anda telah bekerja untuk lebih daripada satu majikan, masukkan bilangan syarikat yang anda pernah bekerja dalam lajur 'Bilangan penggajian'. Masukkan jumlah pendapatan yang anda terima daripada syarikat-syarikat yang pernah anda kerja selepas potongan KWSP dalam ruangan ‘Pendapatan berkanun penggajian’.

Langkah 6: Pada halaman ini, anda boleh menuntut pelepasan dan pengecualian yang kami nyatakan diatas. Anda boleh merujuk bahagian itu untuk melihat perkara yang boleh anda tuntut tahun ini. Bahagian ini akan menunjukkan jumlah maksimum yang boleh anda tuntut untuk setiap item. Pastikan anda memasukkan jumlah tepat yang anda belanjakan dan hanya menuntut perkara yang berkenaan dengan anda.

Langkah 7: Anda akan dapat melihat ringkasan jumlah pendapatan yang anda isytiharkan, semua pelepasan dan pengecualian yang anda tuntut dan jumlah cukai yang akan anda bayar. Klik 'Seterusnya' selepas mengesahkan butiran.

Langkah 8: Ini adalah langkah terakhir. Setelah anda pasti semua maklumat yang anda masukkan adalah betul, klik 'Tandatangan dan Hantar'. Tahniah, anda baru sahaja berjaya memfailkan penyata cukai anda! Anda boleh memuat turun salinan e-Borang anda untuk rujukan anda.

Sumber: Ez.hasil.gov.my

Bolehkah saya meminda borang cukai jika saya membuat kesilapan?

Baru tersedar anda telah mengisytiharkan jumlah yang salah hanya selepas anda menghantar borang anda? Jangan risau kerana anda boleh membetulkannya. Walau bagaimanapun, cara anda boleh membuat perubahan ini bergantung pada sama ada anda mengisi borang anda dalam talian atau secara manual, atau sama ada anda memindanya sebelum atau selepas tarikh akhir penyerahan.

Pindaan secara dalam talian:

Log masuk ke ezHasil dan klik pada 'e-Permohonan untuk Pindaan BE' dan ikut arahan yang ditunjukkan.

Pindaan secara manual:

Bagi pindaan yang dibuat sebelum tarikh penyerahan, anda hanya perlu mengemukakan surat yang menerangkan apakah perubahan tersebut berserta bukti berkaitan seperti resit, bil dan sebagainya.

Untuk pindaan yang dibuat selepas tarikh akhir, anda mesti membuatnya dalam tempoh 6 bulan dari tarikh akhir tersebut dengan mengisi Borang Nyata Terpinda. Ini boleh dilakukan secara dalam talian atau melalui cawangan LHDN yang menyimpan fail cukai anda.

Menurut laman web LHDN, anda boleh menggunakan Borang Nyata Pindaan untuk membuat perubahan pada borang cukai anda untuk perkara berikut:

  • Pendapatan di bawah diisytiharkan / tidak diisytiharkan
  • Perbelanjaan / tuntutan lain atas tuntutan
  • Elaun modal / insentif / pelepasan ke atas tuntutan

Untuk jenis pindaan lain, Borang Nyata Terpinda tidak diperlukan dan anda boleh menyerahkan surat dengan bukti perubahan anda, sama seperti pindaan yang dibuat sebelum tarikh penyerahan.

Panduan ini bertujuan untuk memberi penjelasan tentang cara memfailkan pendapatan individu tambahan lagi sekiranya ia merupakan kali pertama anda memfailkannya. Pastikan anda sentiasa peka dengan sebarang pengumuman mengenai cukai serta tarikh akhir memfailkan cukai pendapatan. 


Klik disini untuk dapatkan panduan lengkap memfailkan cukai pendapatan individu.

FINANCIAL TIP:

Use a personal loan to consolidate your outstanding debt at a lower interest rate!

Subscribe to our newsletter to stay up-to-date with exclusive money-saving tips & great deals