Senarai Pelepasan Cukai Pendapatan Individu 2021

Fatin Haris

Fatin Haris

Last updated 30 March, 2022

Setiap tahun Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) akan menyediakan senarai pelepasan cukai supaya rakyat boleh menuntut perkara-perkara yang tersenarai semasa mereka memfailkan cukai pendapatan mereka.

Senarai pelepasan cukai ini juga boleh berubah mengikut pengumuman dari pihak kerajaan. Contohnya untuk mengalakkan rakyat melancong dalam negara bagi membangunkan semula industri pelancongan negara kita yang terjejas teruk kerana wabak COVID-19, kerajaan memberi pelepasan sehingga RM1,000 untuk tempoh tertentu.

Sebelum kita ke senarai ringkas pelepasan cukai untuk tahun taksiran 2021, jom kita huraikan beberapa komponen yang boleh dituntut semasa memfailkan cukai pendapatan.

Individu dan Keluarga

Pekerja yang mencarum kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) layak mendapat pelepasan cukai sehingga RM4,000 . Ini bukan sahaja khusus untuk mereka yang makan gaji.  Buat yang bekerja sambilan atau bebas yang mencarum KWSP, anda juga berhak mendapat pengecualian cukai yang sama.

Selain itu, pada tahun lalu dalam usaha membantu industri automotif, kerajaan telah mengecualikan cukai jualan ke atas kenderaan baharu. Pengecualian ini hanyalah untuk untuk kenderaan penumpang sahaja.

Kerjaan juga akan memberikan pengecualian 100% ke atas duti import dan eksais, cukai jualan dan cukai jalan bagi kenderaan elektrik.

Buat ibu bapa yang perlu kembali ke pejabat pula, setelah bekerja dari rumah selama hampir dua tahun anda pasti bimbang tentang kos tadika dan taska yang mahal. Anda tidak perlu gusar kerana anda boleh menuntut sehingga RM3,000 untuk yuran tadika dan taska.

Gaya hidup dan hiburan

Semasa memfailkan cukai pendapatan, jangan lupa untuk menuntut beberapa perkara penting dibawah kategori gaya hidup dan hiburan contohnya seperti cukai pelancongan domestik, belian buku dan peralatan sukan.

Sekiranya anda telah melancong dalam negara sepanjang tahun taksiran 2021, anda boleh menuntut pengecualian cukai sehingga RM1,000. Pelepasan khas bagi perbelanjaan pelancongan domestik juga telah dilanjutkan lagi sehingga 2022, jadi pastikan anda manfaatkan sepenuhnya pelepasan ini.

Anda juga berhak mendapat pengecualian penuh ke atas duti hiburan untuk taman tema, pawagam, acara sukan dan seumpamanya.

Selain itu, nikmati rebat cukai sehingga RM2,500 apabila anda membeli buku atau melanggan surat khabar dan majalah. Ini termasuk untuk bahan yang dilanggan dalam talian. Pastikan anda menyimpan resit untuk kesemuanya.

Anda juga boleh menuntut rebat yang sama sebanyak RM2,500 untuk mana-mana keahlian gim atau peralatan sukan yang anda beli.

Teknologi

Sekiranya anda ada membeli komputer riba baharu, telefon mudah alih, tablet atau peranti lain yang serupa. tahun ini, anda boleh menuntutnya pelepasan cukai sehingga RM2,500.

Bukan itu sahaja, anda juga boleh mendapatkan pelepasan cukai untuk langganan internet sehingga RM2,500 juga.

Kesihatan dan kesejahteraan

Harga untuk pemeriksaan kesihatan secara menyeluruh sangat mahal namun ia penting untuk memastikan anda berada dalam keadaan sihat dan ia juga boleh mencegah penyakit berbahaya. Namun anda tidak perlu risau kerana anda boleh mendapat rebat sehingga RM1,000 daripada cukai pendapatan anda.

Suntikan-suntikan lain yang bertujuan untuk meningkatkan imuniti diri juga boleh mendapat potongan sehingga RM1,000. 

Buat yang menanggung perbelanjaan perubatan seperti ubatan, penjagaan kejururawatan, peralatan kesihatan untuk ibu bapa, anda boleh mendapat potongan sebanyak RM8,000 maksimum.

Berikut merupakan senarai ringkas mengenai pelepasan cukai pendapatan yang boleh dituntut. 

Senarai ringkas pelepasan cukai pendapatan untuk tahun taksiran 2021

Individu dan keluarga

 • RM9,000 untuk individu dan saudara tanggungan
 • Sehingga RM4,000 bagi mereka yang mencarum kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), termasuk pekerja bebas dan sambilan
 • Sehingga RM3,000 untuk yuran tadika dan taska

Gaya hidup dan hiburan

 • Sehingga RM1,000 untuk perbelanjaan melancong domestik
 • Pengecualian penuh ke atas duti hiburan untuk taman tema, pawagam, acara sukan dsb
 • Sehingga RM2,500 untuk pembelian buku atau langganan akhbar dan majalah, secara fizikal dan dalam talian
 • Sehingga RM2,500 untuk langganan gim atau pembelian peralatan sukan

Teknologi

 • Sehingga RM2,500 untuk pembelian telefon bimbit, komputer riba, tablet dan peranti seumpamanya
 • Sehingga RM2,500 untuk langganan internet

Kesihatan dan kesejahteraan

 • Sehingga RM1,000 untuk pemeriksaan kesihatan menyeluruh
 • Sehingga RM1,000 untuk vaksinasi bagi diri sendiri, pasangan dan anak-anak
 • Sehingga RM8,000 untuk perbelanjaan perubatan dan penjagaan ibu bapa

Anda boleh menuntut perkara di atas untuk perbelanjaan yang dibuat pada atau sebelum 31 Disember 2021 sahaja. Untuk maklumat terperinci mengenai pelepasan cukai, anda boleh rujuk link ini.


Klik disini untuk dapatkan panduan memfailkan cukai pendapatan individu

FINANCIAL TIP:

Use a personal loan to consolidate your outstanding debt at a lower interest rate!

Subscribe to our newsletter to stay up-to-date with exclusive money-saving tips & great deals