Kesan Skor Kredit Rendah Dan Cara Memperbaikinya

Fatin Haris

Fatin Haris

Last updated 29 March, 2022

Ramai yang tidak tahu mengenai skor kredit mereka sehinggalah mereka perlu membuat pinjaman daripada bank untuk membeli rumah, kereta dan sebagainya. Skor kredit merupakan antara perkara penting yang dinilai oleh pihak bank sebelum meluluskannya apa-apa pinjaman anda. Sebelum kita huraikan bagaimana skor kredit boleh mempengaruhi kehidupan kita, jom kita fahami dahulu apakah skor kredit.

Apakah skor kredit?

Skor kredit merupakan suatu cara atau sistem yang digunakan oleh pihak bank berdasarkan sejarah kewangan anda untuk menentukan sama ada anda layak untuk menerima pinjaman atau tidak dan adakah anda akan membayar balik pinjaman tepat pada masanya ataupun tidak.

Mempunyai skor kredit yang tinggi pasti akan memudahkan urusan anda dengan pihak bank kerana pihak bank akan lebih yakin untuk meluluskan permohonan pinjaman kewangan anda. Skor kredit yang rendah pula boleh menyebabkan permohonan pinjaman ditolak.

Dari sudut kewangan, nilai kredit skor sangat penting dan akan sentiasa mempengaruhi kehidupan anda. Jadi amat penting untuk anda pastikan skor kredit anda tinggi.

Rajah dibawah menunjukan penilaian skor kredit.

how-malaysians-can-check-and-improve-credit-score-for-free-via-myctos2-768x589

Untuk pengetahuan anda, CTOS merupakan salah satu daripada tiga Agensi Pelaporan Kredit utama yang ditadbir di bawah Akta CRA 2010. Mereka juga berdaftar dengan Pejabat Pendaftar Agensi Pelaporan Kredit. 

Pemberian pinjaman bermakna anda akan berhutang dengan institusi kewangan dan mereka tidak boleh memberi pinjaman tanpa membuat sebarang penilaian menyeluruh terhadap status kewangan anda terlebih dahulu. 

Untuk menyemak status kewangan anda, bank akan menyemak skor kredit. Seperti yang dinyatakan di atas, lebih tinggi skor kredit anda lebih cerah peluang untuk mendapatkan kelulusan permohonan pembiayaan dan sebaliknya.

Berikut merupakan bagaimana skor kredit yang rendah boleh mempengaruhi kehidupan anda serta cara untuk memperbaikinya supaya institusi kewangan kembali mempercayai anda dan akan meluluskan sebarang pinjaman kewangan pada masa akan datang.

Bagaimana skor kredit yang rendah boleh mempengaruhi kehidupan anda

Sukar untuk mendapatkan kelulusan pinjaman bank

Jika anda berhasrat untuk membuat pembelian rumah pertama di kemudian hari, pastikan anda mempunyai skor kredit yang tinggi atau mula membina skor kredit dari sekarang kerana skor yang rendah boleh menjejaskan peluang anda untuk mendapatkan apa-apa pinjaman kewangan.

Anda mungkin perlu membayar lebih untuk pinjaman anda

Dalam beberapa situasi, skor yang kurang baik juga berpeluang untuk mendapatkan pinjaman. Namun anda mungkin tidak akan berpeluang untuk mendapat kadar yang kompetitif atau menguntungkan.

Walaupun pinjaman anda telah diluluskan, anda mungkin akan ditawarkan margin pembiayaan yang lebih rendah dengan kadar faedah yang lebih tinggi jika skor kredit anda rendah.

Anda berpotensi mengalami kesukaran mendapatkan pekerjaan

Sesetengah majikan akan menyemak skor kredit bakal pekerja sebagai sebahagian daripada semakan latar belakang mereka semasa proses pengambilan pekerja. Perkara seperti muflis dan kecenderungan mengumpul hutang yang besar boleh menyebabkan anda tidak mendapat pekerjaan idaman anda.

Semakan latar belakang kewangan adalah perkara biasa terutamanya dikalangan syarikat senarai awam dan multinasional, serta jawatan berkaitan kerajaan yang banyak terlibat dengan wang tunai, kewangan korporat dan akaun bank, akaun dan data pelanggan serta perisian IT kewangan dan sistem.

Oleh itu sangat penting untuk anda mengekalkan skor kredit yang baik untuk mengelakkannya perkara di atas terjadi kepada anda.

Berikut ialah panduan ringkas tentang cara meningkatkan skor kredit anda!

Kemas kini maklumat peribadi

Ia mungkin kedengaran mudah, tetapi mengemaskini maklumat peribadi anda, seperti alamat kediaman yang lapuk boleh membuat perubahan, jadi semak dan pastikan agensi pelaporan kredit mempunyai butiran terkini anda.

Dapatkan kad kredit

Antara cara untuk membina skor kredit yang baik ialah dengan mendapatkan kad kredit. Namun tips ini hanya untuk perkara kecil seperti barangan runcit, minyak kereta yang mana anda perlu membayarnya secara konsisten setiap bulan. Ini akan meningkatkan skor kredit anda dalam masa yang singkat!

Bayar bil dan hutang tepat pada masanya

Memandangkan sejarah pembayaran anda membentuk 45% daripada skor anda, berusahalah untuk membayar bil dan hutang anda tepat pada masanya. Anda tidak perlu membayar hutang sekaligus namun membayarnya secara konsisten setiap bulan pasti akan memberi manfaat kepada anda. 

Semak tabiat pembayaran balik mereka yang mempunyai kaitan dengan kewangan anda

Adakah anda pernah bersetuju untuk menjadi penjamin seseorang? Adakah anda berkongsi bil dengan orang lain? Adakah anda mempunyai kad kredit tambahan? Berhati-hati dengan mereka yang mempunyai kaitan kewangan dengan anda kerana tabiat pembayaran balik mereka yang lemah boleh menjejaskan skor kredit anda.

Kesimpulan

Mengetahui skor kredit anda boleh memberikan gambaran yang jelas tentang perkara yang anda mampu dan tidak mampu. Oleh itu, kami menasihati anda untuk menyemak skor kredit anda dan sentiasa merancang lebih awal terutama sekiranya anda ingin membuat pinjaman yang melibatkan jumlah yang besar.

Untuk membantu rakyat Malaysia memahami kewangan mereka dengan lebih baik, CompareHero akan memberikan 5,000 penilaian skor kredit PERCUMA setiap bulan!


Dapatkan penilaian skor kredit percuma anda hari ini!

FINANCIAL TIP:

Use a personal loan to consolidate your outstanding debt at a lower interest rate!

Subscribe to our newsletter to stay up-to-date with exclusive money-saving tips & great deals