Subscription Modal Banner
Weekly newsletter subscription
Get CompareHero’s top tips and deals, plus an exclusive free guide to investing, sent straight to your inbox.

I agree to the terms and conditions and agree to receive relevant marketing content according to the privacy policy.

Success Tick Icon
Congratulations on successfully joining CompareHero Newsletter

Cara Guna Kad Kredit Yang Golongan Millenial Patut Tahu

CompareHero.my Team

CompareHero.my Team

Last updated 20 September, 2021

Ramai golongan millennial yang baharu sahaja mendapat kad kredit tidak mengetahui fungsi sepenuhnya, dan cara yang betul untuk menggunakan kad kredit.

Jika anda baharu sahaja mendapat kad kredit, atau anda sedang pertimbangkan untuk mendapat kad kredit, kami berikan 7 tip tentang kad kredit yang mungkin anda tidak ketahui sebelum ini.

1. Mata ganjaran kad kredit mempunyai tarikh luput 

Ramai yang suka menggunakan kad kredit apabila berbelanja kerana dapat mengumpul mata ganjaran kad kredit dengan mudah. Kemudian mata ganjaran yang terkumpul itu akan digunakan untuk menebus barangan dan juga baucer. Tetapi, mungkin ramai yang tidak sedar atau lupa tarikh lupa mata ganjaran tersebut.

Oleh itu, lain kali apabila anda merancang untuk menebus mata ganjaran kad kredit,  jangan lupa tentang tempoh tamat mata ganjaran tersebut. Kami cadangkan anda semak mata ganjaran setiap tahun dan menebus untuk barangan atau baucer dengan nilai tertinggi. Cara ini boleh mengurangkan pembaziran mata ganjaran kad kredit anda.

2. Bukan semua kad kredit diluar kemampuan 

Walaupun beberapa kad kredit premium datang dengan yuran tahunan yang besar, terdapat banyak kad kredit yang datang dengan sifar yuran tahunan, untuk hayat! Sesetengah bank akan mengenakan beberapa keperluan untuk mengetepikan yuran tahunan seperti swipes minimum atau perbelanjaan dalam tempoh 12 bulan.

Di samping itu, anda harus mempertimbangkan yuran pembayaran lewat, faedah pemindahan baki dan caj faedah yang dikenakan sebelum memohon kad kredit. Ini adalah kos tersembunyi di sebalik kad kredit, dan semuanya berbeza. Ini merupakan sebab penting mengapa anda perlu ketahui kos yang terlibat dan lakukan perbandingan sebelum membuat sebarang keputusan.

scvisaplatinum-png
  •  
  • Tiada yuran tahunan, PERCUMA seumur hidup
  •  
mohon_sekarang

3. Kad kredit tidak sepatutnya dijadikan sebagai sumber pinjaman 

Kad kredit direka untuk memberikan kemudahan dari segi pembayaran dan penjimatan tambahan melalui mata tunai atau ganjaran. Walau bagaimanapun, banyak golongan millennium mengambil kesempatan daripada ciri pendahuluan tunai dan menganggap ia sebagai pembiayaan cepat untuk selesaikan masalah kewangan mereka.

Jika anda mempunyai keperluan kewangan yang boleh ditunda untuk beberapa minggu, lebih baik anda dapatkan pinjaman peribadi. Dengan kadar faedah pada hanya antara 6% hingga 8% secara purata, anda boleh jimat lebih banyak dengan pinjaman peribadi daripada menggunakan kad kredit yang dikenakan sehingga 18% setahun.

Untitled-2-768x508

4. Jangan benarkan orang lain gunakan kad kredit anda 

Sekiranya anda masih tidak sedar, kes-kes penipuan dan kes kecurian kad kredit agak biasa pada hari-hari ini dan kadang-kadang disebabkan anda melulu. Jika anda tidak berhati-hati semasa mengendalikan kad kredit anda, sesiapa sahaja boleh mengintip cepat pada kod pin anda dan mencuri kad kredit anda selepas itu. Ya, ada langkah-langkah keselamatan yang dapat anda ambil, seperti segera menghubungi bank, tetapi masih merupakan proses yang menyakitkan.

Adakah anda tahu bahawa walaupun anda memberi persetujuan kepada rakan, keluarga atau pasangan anda untuk menggunakan kad kredit anda, anda boleh dihukum. Mereka perlu memohon kad tambahan atau kad kredit baru sendiri. Walau bagaimanapun, anda boleh membayar bagi pihak mereka dan mendapatkan bayaran daripada mereka kemudian.

5. Pelan ansuran kad kredit bukan bermaksud had limit anda bertambah 

Apabila anda membeli barangan yang berharga tinggi, anda akan dikenakan harga penuh walaupun anda membayarnya dengan menggunakan pelan ansuran kad kredit anda. Maksudnya, anda sebenarnya berhutang wang bank dan membayar balik tempoh yang disepakati seperti 12 bulan. Walaupun begitu, ramai yang salah faham rancangan ini dan mengandaikan mereka masih mempunyai banyak had kredit untuk ganti kerana mereka hanya membayar sejumlah kecil setiap bulan.

Oleh itu, pada masa akan datang anda merancang untuk membuat pembelian yang besar, anda perlu mempertimbangkan batas kredit yang anda tinggalkan dan kemampuan kewangan anda untuk membiayainya setiap bulan.

Untitled-3-768x508

6. Bil kad kredit bukan dibayar pada akhir bulan 

Kad kredit mempunyai 'kitaran bil', yang berkisar dari 27 hingga 34 hari. Anda perlu membayar balik hutang sebelum akhir kitaran bil jika anda ingin mengelakkan caj faedah atau bayaran lewat. Walau bagaimanapun, kebanyakan anda mungkin terkejut kerana kitaran pengebilan tidak semestinya pada penghujung bulan.

Sebagai contoh, jika anda mula menggunakan kad pada 20 Oktober, dan kitaran pengebilan adalah 27 hari, bayaran mungkin akan dibuat pada 16 November bukannya akhir bulan Oktober.

Oleh itu, adalah penting untuk memegang hanya tiga kad kredit yang paling banyak - anda tidak mahu menjadi keliru antara semua kitaran pengebilan yang berlainan dan kehilangan pembayaran anda.

7. Tidak menggunakan kad kredit bukan bermakna anda akan mempunyai skor kredit bagus 

Sebaliknya, memiliki kad kredit boleh membantu anda untuk mengekalkan skor kredit yang lebih baik jika anda tahu cara menggunakannya dengan betul.

Ini kerana, jika anda tidak mempunyai sejarah kredit, bank sukar untuk mengetahui kebolehan anda membayar hutang. Oleh itu, mereka mungkin menganggap ia risiko tinggi meluluskan permohonan  pinjaman kepada anda dibandingkan kepada individual yang memiliki kad kredit.

Oleh itu kami cadangkan anda mohon kad kredit tanpa yuran tahunan dan gunakannya untuk perbelanjaan minimum seperti petrol atau perbelanjaan harian. Selagi anda membayar hutang kad kredit tepat pada masanya, anda akan berada di landasan yang betul untuk mencapai skor kredit cemerlang.

Kami harap anda kini mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang bagaimana kad kredit berfungsi dan juga bagaimana untuk mengelakkan perangkap yang boleh dielaki.

 

The CompareHero.my team is comprised of many talented individuals, sharing their knowledge, experiences and research to help others make better financial decisions.

FINANCIAL TIP:

Use a personal loan to consolidate your outstanding debt at a lower interest rate!

Subscribe to our newsletter to stay up-to-date with exclusive money-saving tips & great deals